Bárki megismerheti bármelyik céget közelebbről

Bárki megismerheti bármelyik céget közelebbrőlAz üzleti életben rendkívül fontos, hogy a rendszer átlátható legyen, hogy a szereplők megismerhessék a vállalkozásokat. A megismerésnek független forrásból kell történnie, ha valaki csak olyat tudhatna meg egy cégről, amit az a cég elárul, akkor az nem biztosítaná az adatok valódiságát. Ezt a függetlenséget a cégjegyzék biztosítja, aminek a tartalmát több különböző dokumentum formájában lehet lekérni.

A legnépszerűbb dokumentum a cégkivonat. A cégkivonat a cégjegyzékben található, jelenleg aktuális információkat tartalmazza, abban a pillanatban, amikor az adott cégkivonatot kibocsátották. Ezzel a dokumentummal tehát rengeteg aktuális információt lehet megismerni egy vállalkozásról. Mivel a cégjegyzékben szereplő adatokat nem lehet megmásítani, így a cégkivonatban szereplő adatok is a valóságot tükrözik. Egy hiteles cégkivonat pár ezer forintba kerül, és bárki kérhet bármelyik cégről. Nem véletlen, hogy a legtöbb céges ügyintézéshez, szerződéskötéshez is cégkivonatot kell mellékelni, mert hiteles, aktuális dokumentumról van szó.

Hasonló dokumentum a cégmásolat, ez azonban nem csak a cégjegyzék aktuális adatait tartalmazza, hanem a már törölteket is. Emiatt kifejezetten alkalmas a vállalkozások teljes történetének megismerésére, a cégkivonathoz hasonlóan szintén hiteles forrásból. Cégmásolatot szintén bárki igényelhet egy vállalkozásról, így mindenkinek lehetősége van megismerni egy potenciális partner vagy akár egy konkurencia legfontosabb információit.