Mit kell tudni klíma telepítésről?

Mit kell tudni klíma telepítésről?A klíma ma talán a legnépszerűbb megoldás az egyre melegebb nyarak elviselésére. A klíma vásárlás előtt azonban érdemes néhány fontos dologgal megismerkedni.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy klímát csak regisztrált szakember szerelhet be, emiatt el kell felejteni azt, hogy megvásároljuk a készüléket és majd mi beszereljük magunknak. Emiatt a klíma ára nem csak a készülék árából áll, hanem a szakemberek munkabérével is számolni kell.

Nem csak a szerelést érdemes azonban szakemberre bízni, hanem a klíma készülék kiválasztásában is érdemes segítséget kérni. A klíma típusa, teljesítménye, márkája, funkciói mind olyan tulajdonságok, melyet ki kell választani vásárlás előtt. Ezek kiválasztásában pedig a szakemberek nagyon sokat tudnak segíteni. Különösen a klíma teljesítményének helyes meghatározása fontos, ez ugyanis a fogyasztásra és a hűtésre is hatással van.

Vásárlás előtt érdemes a helyi építési szabályzatot tanulmányozni, társasházak, lakások esetén pedig az épület szabályzatát, hogy a kültéri egységet el lehet-e helyezni, és ha igen, akkor milyen előírások mentén. Ha az épületünk műemlékvédelem alatt áll, még nehezebb a dolgunk, ilyenkor ugyanis rendszerint egyáltalán nem lehet az épületre klímát szereltetni.

Nem árt tisztában lenni a várakozási idővel sem. A téli időszakban a szakemberek általában 1-2 héten belül tudják vállalni a klíma szerelést. Nyáron azonban nem ritka az akár 1 hónapos várakozási idő sem. Érdemes tehát nem az utolsó pillanatra hagyni a klíma telepítést, különben könnyen kicsúszhatunk a nyárból.